FLORA VAGINALĂ SĂNĂTOASĂ

IRITAȚIA ZONEI INTIME

PRURITUL ZONEI INTIME

Flora vaginală sănătoasă se referă la echilibrul natural al microorganismelor care trăiesc în vagin. Aceste microorganisme, în special Lactobacteriile, joacă un rol crucial în menținerea sănătății vaginale, protejând împotriva infecțiilor și menținând un pH vaginal optim.
FLORA VAGINALĂ SĂNĂTOASĂ
Funcțiile Lactobacteriilor :
- Menținerea pH-ului vaginal normal: Un pH vaginal sănătos este de obicei între 3,8 și 4,5, ceea ce este suficient de acid pentru a inhiba creșterea bacteriilor patogene și a ciupercilor.
- Sinteza de acid lactic: Acidul lactic ajută la menținerea pH-ului vaginal acid.
- Protecția împotriva infecțiilor -Bariera naturală: Bacteriile benefice formează o barieră protectoare pe mucoasa vaginală, prevenind aderarea și creșterea microorganismelor dăunătoare.
- Substanțe antimicrobiene: Producția de acid lactic, peroxid de hidrogen și alte substanțe antimicrobiene de către lactobacili contribuie la protecția împotriva infecțiilor bacteriene și fungice.
- Stimularea sistemului imunitar: Lactobacteriile interacționează cu celulele imunitare locale, stimulând un răspuns imun adecvat și prevenind inflamațiile excesive sau infecțiile.
IRITAȚIA ZONEI INTIME
Iritația zonei intime poate apărea în circumstanțe diferite. Poate fi localizată în zonele vulvare și vaginale și poate fi însoțit de mâncărime, arsuri și secreții neobișnuite.
- Folosirea săpunului pentru igiena intimă
- Un dezechilibru al florei vaginale
- Prezența micozelor vulvovaginale sau a altor tipuri de infecții
- Contactul dintre zona intimă și urină sau reziduuri de scaun
- Folosirea hârtiei igienice parfumate
- Purtarea lenjeriei de corp sintetice sau blugilor excesiv de strâmți
- Folosirea balsamului sau detergentului excesiv de parfumat.
Probioticele vaginale pot ajuta la restabilirea echilibrului natural al florei vaginale și ameliorarea iritației zonei intime. Pașii simpli și igiena personală adecvată care pot fi suficienți pentru a calma iritația intimă:
- Evitați dușurile vaginale, care pot perturba flora vaginală. De asemenea, sunt inutile, deoarece vaginul se autocurăță.
- Limitați spălarea intimă a zonei externe (vulva și zona din jurul anusului).
- Spălați zona intimă cel mult de doua ori pe zi, dimineața și seara, deoarece igiena excesivă poate menține iritarea în zona intima.
- Folosește produse de igienă potrivite pentru utilizarea zilnică a zonei intime. Acestea trebuie să fie fără săpun și să conțină o substanță calmantă activă.
- Utilizați probiotice vaginale pentru a reechilibra flora vaginală și pentru a limita recidivele infecțiilor vulvovaginale (inclusiv micoze).
- Dacă trebuie să luați antibiotice, spuneți medicului dumneavoastră că sunteți predispusă la iritații intime.
PRURITUL ZONEI INTIME
La un moment dat sau altul în timpul vieții, toate femeile suferă de prurit al zonei intime.Asociat în general cu micoza (legată de înmulțirea ciupercilor microscopice), pruritul din zona intimă a unei femei poate avea alte cauze precum anumite infecții vulvovaginale (vulvita, vulvo-vaginita), boli ale pielii (psoriazis) etc.Poate fi însoțită și de arsuri sau dureri locale. În funcție de cauza acestui prurit, alte simptome înrudite pot apărea în diferite părți ale corpului.Având în vedere numeroasele cauze, este important să solicitați sfatul medicului pentru a stabili diagnosticul.
În funcție de cauza pruritului vaginal sau vulvar, medicul dumneavoastră vă poate recomanda produse potrivite (produse antiinfecțioase, probiotice vaginale sau o cremă dermatologică).
În primul rând, evită recidiva și adoptă o rutină bună de igienă.
Folosiți produse adecvate de igienă personală.
Cereți întotdeauna sfatul unui profesionist din domeniul sănătății.
Senzațiile de usturime în zona intimă nu se datorează neapărat micozelor.
De aceea este important să consulți un medic.
Doar un medic vă poate prescrie un medicament pentru tratarea afecțiunii.